Pelletkachel kopen of niet?

Pelletkachel kopen of niet?

november 27, 2021 1 Door admin

De pelletkachel, er is veel te vertellen over deze kleine warme thuis centraletjes!
Kijk het scheelt je natuurlijk een flinke duit om te stoken op hout wat normaal als zaagsel ten dode stond opgeschreven om gewoon te laten verrotten maar gelukkig maken ze tegenwoordig pellets van dit afvalproduct. dit laatste gaat niet altijd geweldig als je kijkt naar hoe mensen de pellet zien.
Het is namelijk niet zo dat pellets per grote stinkende boze boten uit noord Amerika komen maar gewoon gemaakt worden in de Scandinavische landen of zelfs in het koude Nederland zelf!

Hoe schoon is zo’n pelletkachel dan?

Nou een pelletkachel is juist schoner stoken op hout dan dat je dit doet met een houtkachel of jaja zelfs met een gashaard. De brandstof, de hoeveelheid lucht en zelfs warmte wordt bepaald door een piepklein computertje die ervoor zorgt dat dit allemaal gemonitord wordt en eventueel bijgesteld. Dus nee Jan modaal blijft gewoon met de vingers van de kachel en je stookt schoon in plaat dat je er een blok hout in knalt en die luchtschuif lekker dichtzet.. ja echt mega romantisch maar je buren gaan stuk helaas..
Zijn houtkachels dan echt mega rete stom en slecht! nee absoluut niet maar leer gewoon stoken en pak droog hout ipv de nieuwe koeltoren van één of andere kerncentrale na te gaan doen. owja om daar even op terug te komen.. witte rook (nee geen nieuwe paus) witte rook is condens..dat heb je met opstarten van alle haarden is normaal en niet verveld of slecht maar donkere rook dat moet je voorkomen.
Dan komen we nog even bij de gaskachel of gashaard… slecht nee absoluut niet en ook niet direct storend maar uhm die co uitstoot is een dingetje.. bij houtstook neem je wat de boom ooit gegeven heeft, bij een gashaard plus je alleen maar en daarnaast is het gas ook nog eens schofterig duur momenteel!

Welke pelletkachel modellen

Ja modellen pelletkachels zijn er meer dan mensen bijna maar het is punt zeer belangrijk dat je een pelletkachel kiest met een bandbreedte van warmte die je woonkamer goed kan bijhouden dus niet te zwaar in laag vermogen en voldoende in het hoge vermogen!
Deze kun je berekenen en weet de dealer normaal gesproken ook prima voor je te kunnen maken.
Het model ja dat is eigenlijk toch wel redelijk aan jezelf en je eventuele partner..geen ruzie over maken oke? daarnaast kun je ook kiezen om voor een convectie toestel dus lucht geblazen of voor een cv toestel kiezen om je hele huis op te verwarmen.

pelletkachel installatie

Op zich is de installatie van een pellet kachel niet zo heel spannend maar moet je wel kijken naar het juiste kanaal en de juiste plaats om uit te komen! zo mag je bijvoorbeeld niet stoppen op de muur maar moet je echt heeeeeelemaal naar het dak toe! dit zorgt voor een optimale trek en dus lees even mee…geen overlast! Daarnaast kun je eventuele vragen over dit soort kachels ook stellen op een pelletkachel forum.
Hier vind je vaak de mensen die er al jaren mee werken maar ook de gebruiker met vragen of zelfs ideeën over hoe iets aan te sluiten.

Als laatste is de pelletkachel natuurlijk een manier om zelfvoorzienend te zijn in warmte, dan heb je de kosten zelf in de hand en wordt het niet bepaald door grotere partijen.