Wat is scheiden en wat doet een mediator?

Wat is scheiden en wat doet een mediator?

april 7, 2022 Uit Door admin

Het is belangrijk om te weten wat scheiden is en welke rechten en plichten erbij komen kijken. Het kan ook goed zijn om in gesprek te gaan met een mediator die voor u beide partijen kan bemiddelen. Hierdoor kan het proces een stuk soepeler worden ervaren.

Wat is scheiden?

Scheiden wil zeggen dat twee personen die bij elkaar horen, niet langer onder één dak wonen. Het is vaak zo dat er ook geen contact meer is tussen de echtgenoten. Er wordt meestal gesproken over scheiden als het gaat om echtscheiding, maar het kan ook neerkomen op fysieke scheiding of vernietiging van het samenwonende huwelijk.

Hoe gaat een mediator te werk?

Een mediator is een persoon die ervoor zorgt dat de conflicten tussen twee of meer partijen worden opgelost. Hij kan bijvoorbeeld een convenant opstellen waarin staat welke afspraken er gemaakt worden. De mediator probeert in eerste instantie tot overeenstemming te komen. Daarnaast is het de taak van de mediator om elke partij in de scheidingssituatie zo goed mogelijk te ondersteunen tijdens het proces én na het proces. Dat doet hij door hen bewust te maken van hun rechten en plichten, hen informeren over wat er gebeurt en ze helpen bij het vinden van geschikte oplossingen. Een mediator stelt uiteinde vraagstukken terzijde, zoals het verschil in geld waar de partners na de scheiding over beschikken. Daarnaast formuleert hij beide partijen een plan van aanpak om alle kwesties op te lossen. Gaat het om kinderen dan kan de mediator daar ook nog eens een rol bij spelen.

De rol van mediator

De mediator zal met beide partijen in gesprek gaan. Samen zullen zij een oplossing zoeken waarbij de kansen gelijk getrokken worden. Eén van de belangrijke taken van een mediator is het creëren van communicatie tussen jou en je ex-partner. De mediator kan bijvoorbeeld ervoor zorgen dat jullie samen delen wat je wel en niet wil doormaken na de scheiding. De mediator speelt een cruciale rol bij scheidingen. Het is zijn of haar taak om ervoor te zorgen dat de partijen de afspraken die ze hebben gemaakt ook daadwerkelijk na moeten komen. Eén van de belangrijkste taken van een mediator is het begeleiden van kinderen tijdens scheidingen. Als er jarenlang gezellig en harmonieus wordt samengewoond, kan het moeilijk worden om te besluiten wie wat gaat doen als je dan gaat scheiden. Mediators helpen hier door juiste afspraken te maken over juridische en financiële zaken, alsook over kinderen.

Conclusie

Een mediator helpt u om de scheiding tot een goed einde te brengen. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen die geholpen worden bij het afronden van hun scheiding, positiever over hun scheidingsproces denken eerder met hun ex-partner om gezond met elkaar zonder relatie herstellen. Het is niet altijd gemakkelijk om een keuze te maken, maar uiteindelijk zal het altijd goed zijn. Een mediator helpt je om met elkaar in gesprek te blijven en geeft advies over wat de beste beslissing voor jou is. Het kan hulp bieden bij conflicten in huiselijke situaties of problemen op het werk. Kortom, een Mediator helpt